Kun je je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Rick van Zeijl. Ik ben 26 jaar en nu ongeveer twee jaar werkzaam in de wereld van data. Na het afronden van HBO Technische bedrijfskunde ben ik als ICT-consultant aan het werk gegaan. Na twee jaar ben ik als Business Intelligence consultant verdergegaan. Daarnaast ben ik inmiddels net klaar met een duale master Business Process Management and IT data science variant.

Wat doe je in je werk met data?

Als Data Engineer houd ik me bezig met het beheren van datawarehouses. Mijn werk is in hoofdlijnen het ontsluiten, schonen en transformeren van data, zodat het als informatie gebruikt kan worden. Het werk is voornamelijk back-end met af en toe een uitstapje naar rapporten en dashboards. In de meeste gevallen gaat het om gestructureerde data op on premise omgevingen.

Wat is voor jou datagedreven werken?

Datagedreven werken is voor mij het maken van keuzes op basis van inzichten vanuit data. Hierbij vind ik het van belang dat de organisatie inzichten vanuit data kiest boven onderbuik gevoel. Als een organisatie echt datagedreven wil worden moet zij veel verder gaan dan het aannemen van een data engineer of data scientist en het opzetten van een dataplatform. Juist bedrijfskundig laten de meeste organisaties veel kansen liggen. Vaak wordt er ingezet op het ontwikkelen van technische oplossingen zonder dat er een krachtige visie is vastgesteld hoe data voor de organisatie werkelijk bedrijfswaarde creƫert.

Wat is wat jou betreft een onmisbare tool als je met data aan de slag gaat?

Er zijn veel tools beschikbaar om met data aan de slag te gaan. Voor mij is SQL server management studio onmisbaar voor het transformeren van de data. Daarnaast een tool voor het orchestreren zoals SSIS en vervolgens visualiseren met Power BI.

Welke ontwikkelingen rondom data verwacht jij in de toekomst?

Ik verwacht dat de overgang van on premise systemen naar cloud door zal blijven gaan en het traditionele datawarehouse steeds vaker wordt vervangen door een data lake. De cloud oplossing in combinatie met een data lake maakt de data architectuur flexibeler en geeft mogelijkheden om ongestructureerde en streaming data toe te voegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *