Het is weer vakantietijd. We mogen weer de wijde wereld in om te proeven van de lokale keuken en het geïmporteerde bier. Het uitzoeken van de vakantiebestemming is elk jaar een hele klus – maar dit jaar gaat het helemaal anders. We gaan datagedreven op vakantie. 

Kan dat? Natuurlijk kan dat! De vakantiebestemming is een keuze. Datagedreven beslissen gaat over betere keuzes maken; dus ook de bestemming. Stel jezelf eens de vraag: ‘Als ik dat zou weten, dán zou de keuze voor een bestemming niet zo moeilijk zijn…’

Daar gaan we je bij helpen: We nemen je bij de hand om datagedreven op vakantie te gaan. Laten we om te beginnen stellen dat je met z’n tweeën gaat, en allebei wil je maximaal anderhalf uur rijden. Maar de een woont in Rotterdam en de andere in Doetinchem. De website traveltime.com heeft daar een prachtige visuele oplossing voor. Daar kun je de locatie ingeven en de tijd die je maximaal wilt reizen. 

 Kijk! Dat brengt het aantal opties al behoorlijk terug. Niet geheel onverwacht blijft het gebied tussen Utrecht en Arnhem over als bestemming die voor beide een acceptabele reistijd heeft. Overigens is deze specifieke website ook erg geschikt om een woonplek uit te zoeken wanneer je allebei op een verschillende locatie werkt. 

Als je op vakantie bent, wil je ook lekker van de zon genieten. Vooral geen regen. Ook die visualisatie bestaat al. Ons Koninklijk Nationaal Meteorologisch Instituut verzamelt al jarenlang die data. En als we nu in de maand augustus op vakantie willen, staan de kaarten al panklaar op ons te wachten.  

Allereerst de zonneschijn: 

Een enigszins verwarrende kaart dit: De kleur geel staat voor minder zonneschijn. Maar als we nu kijken naar de overlap met het gebied waar we al eerder naar keken, dan is het duidelijk dat we maximaal naar het westen moeten kijken om zoveel mogelijk zon te pakken. 

Dan de neerslag:

Die wijst een andere kant op: Je moet juist maximaal naar het zuiden gaan, het randje van Gelderland en Brabant om zo droog mogelijk weer te pakken in de maand augustus. 

Hier moet je wel goed letten op de schalen. De verschillen zijn niet zo dramatisch als er hier op de kaarten soms wordt weergegeven. Tussen het dieprode gebied en de het lichtgele gebied zit een verschil van nog geen 30 uur, onder de streep minder dan een uurtje per dag. Ook voor de neerslag geldt dat het droogste gebied – met de kleur van woestijnzand – slechts 20% minder regen krijgt dan het frisgroene gebied. 

Maar goed, we waren bezig met datagedreven beslissingen maken. En dus gaan we op zoek naar een gebied wat aan de zuidwest rand ligt van de rijtijden. Wat willen op vakantie? Natuurlijk gaan we lekker het bos in. 

De ESA heeft daarvoor prachtige kaarten met het landgebruik op een bijzonder kleine schaal. Hier zie je bijvoorbeeld Nederland: Als je echt bos wilt vinden – dat is duidelijk; je moet naar de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug.

Maar als je verder inzoomt, dan zie je dat ook andere delen van Gelderland en Brabant voldoende bos hebben. We kijken weer even terug – de west/zuidkant van ons gebied dat door reistijd was begrensd: Dat loopt ongeveer van Eindhoven naar Utrecht. En dan zie je tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch ook nog groene stukken liggen. Dat is mooi. Klaarblijkelijk kunnen we binnen deze randvoorwaarden een gebied vinden dat maximaal aan onze eisen voldoet. Binnen de reisafstand, minimaal regen en maximaal zon. 

Nu we duidelijk hebben in welke regio we het moeten zoeken, kunnen we op zoek gaan naar accommodaties. Allicht ben je een verstokte kampeerder, een notoire hotelganger of een onverbeterlijke parkbewoner. Gelukkig zijn er ook veel mensen die openstaan voor iets nieuws uitproberen. En als je datagedreven wilt werken – dan moet je daarvoor openstaan. Dus hoe kun je datagedreven de beste beslissing maken tussen deze alternatieven? 

Hier komen we in de gebieden van de besliskunde – je kunt hier het beste een Multi-Criteria Analyse voor gebruiken. Dat doen we over 4 stappen.

  1. We stellen de alternatieven vast
  2. We stellen de criteria vast en geven die een weging
  3. We scoren voor elk alternatief elk criterium.
  4. We bepalen de eindscore.

Alternatieven accommodatie: 

Natuurlijk zijn er tal van alternatieven te bedenken, maar we beperken ons tot  deze 4:

Tent

Caravan

Bungalow

Hotel

Criteria:

Qua criteria hou ik me vandaag ook in: We nemen alleen Kosten en Comfort mee. 

Kosten (60%)

Comfort (40%)

Scores:

 WegingTentCaravanBungalowHotel
Kosten60%25040015002000
Comfort40%1478

Eindscore:
Hier moeten we een paar trucjes toepassen. Want de hoogste score (2000) voor kosten is een slecht iets, terwijl de hoogste score voor comfort (8) juist een goed iets is. Dat kunnen we doen door de beste score op een criterium een score van ‘10’ toe te kennen, terwijl de slechtste score een 1 wordt. 

Gelukkig helpt Excel ons hier ook een handje: En dan worden dit de scores.

 WegingTentCaravanBungalowHotel
Kosten60%109,2285713,5714291
Comfort40%14,8571438,71428610

Het enige wat ons nog rest is deze scores uit te rekenen.

 WegingTentCaravanBungalowHotel
Kosten60%65,5371432,1428570,6
Comfort40%0,41,9428573,4857144
Eindscore 6,47,485,6285714,6

Het wordt duidelijk: We gaan met de caravan. Als je hiervan jeuk krijgt en denkt dat je toch de weging van de criteria aan moet passen of het scoren van de alternatieven: Ga je gang. Je bent per saldo op vakantie. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *