Zoals ik al eerder heb gezegd: Datagedreven werken is niet afhankelijk van hippe tooling. Hoe mooi de grafieken van Qlik Sense ook zijn of hoe interactief de visualisaties van Power BI ook blinken. Om te beginnen is datagedreven werken een manier van denken. Die kan heel klein beginnen. En daarom wil ik jullie een klein inkijkje geven in mijn eigen leven.

Onlangs hebben we de kamer grondig aangepakt. Een nieuwe vloer (van plavuizen), strak gestucte wanden en een spiegelglad plafond geven de kamer een tiptop uiterlijk. Maar, al die harde oppervlakten hebben ook een nadeel; het galmt. Gelukkig krijgen we genoeg goede adviezen: Zet banken neer. Hang gordijnen op. Leg een kleed op de grond.

Bij elke maatregel denken we dat het werkt. We ‘voelen’ elke keer dat het een beetje minder gehorig wordt. Maar weten we het nou ook echt? Nee… en dus is het tijd voor: Datagedreven de galm aanpakken.

Wat willen we weten?

We willen weten of een maatregel de belasting in geluid daadwerkelijk reduceert. Daarvoor heb ik 2 alternatieven. We kunnen een schilderij aan de muur hangen, of geluidsabsorberende platen. Uiteraard zet ik die af tegen de huidige situatie met niets aan de muur (de nul-optie).

Maar wat werkt er nu het beste? Die vraag gaan we niet beantwoorden op basis van gevoel, maar op basis van data. Daarvoor heb ik een testopstelling gemaakt. Je ziet dat ik een box heb, een muur en een decibelmeter. Er is ruimte voor kritiek – want dit is natuurlijk niet een perfecte setting. Bovendien ga ik geluid meten zonder dat mijn geluidsbron is geijkt. Ook mijn decibelmeter is niet geijkt en daarnaast meet ik geluid en niet echt galm.

Meting met het schilderij

Als ik zelf dan al weet dat er veel mis is met mijn testopstelling; waarom ga ik dan door? Hebben die resultaten überhaupt wel waarde? Ja, deze resultaten hebben waarde. Want ik kan er uiteindelijk een beslissing mee maken die beter is dan wanneer ik het op onderbuikgevoel zou doen.

Daarom is een belangrijke les ook dit: ‘Je kunt beter iets belangrijks ongeveer meten, dan een exacte meting doen van iets irrelevants’. (Dit is een fantastische manier om eens naar je KPI’s te kijken… misschien in een volgende blog)

En dat gaat hier helemaal op. We meten het niet op de meest zuivere manier en we krijgen niet de meest reproduceerbare data of de best voorspelbare data. Maar wat we wel krijgen: Een indicatie, een vingerwijzing van hoe het ongeveer zit.

Omdat ik weet dat mijn testopstelling niet perfect is, kan ik de verschillen in metingen wel proberen uit te vlakken. Een goede manier om dat te doen is door de meting een aantal keer te herhalen, zodat ik de uitschieters kan wegstrepen en van de goede metingen het gemiddelde kan nemen. Ik heb me voorgenomen om per set 5 goede metingen te maken. Dat moet voldoende zijn voor het probleem wat ik nu onder handen heb.

In de eerste set neem ik de nulmeting; ik kijk welke waarde aan decibellen ik terug krijg van de muur.  De tweede set is de set met het bespannen doek er voor. De derde set is een set met speciale geluidsabsorberende platen. Dit is meteen ook een mooie set om te kijken of mijn testopstelling überhaupt een beetje betrouwbare resultaten oplevert.

Meting met de geluidsabsorberende platen

De data

En dan… na 15 keer het begin van ‘Onderweg naar Later’ te hebben gehoord heb ik eindelijk de resultaten. Ik ben hier nog steeds in de eerste stap van het hoefijzer-model. Ik heb alleen maar de data uit de echte wereld getrokken.

De overige stappen in het hoefijzer-model zijn al bijna niet meer nodig. Op basis van deze data (die eigenlijk al niet meer getransformeerd hoeft te worden naar informatie) kan iedereen de conclusie trekken.

Strak bespannen schilderijen aan de muur – dat maakt de galm niet beter. Als je dat echt wilt aanpakken zal je toch echt moeten kiezen voor geluidsabsorberende platen.

En het werk…

Dan hebben we nog maar een stap te doen. Deze inzichten ook omzetten in actie. Uiteindelijk is het nemen van betere beslissingen de hele reden waarom we datagedreven werken. Daarom hangt er bij ons nu dit ‘absorberende’ werk aan de muur… en ja… het zijn echte Macleans. Te bestellen voor €1500 via datagedreven.eu of voor net iets minder bij de Hornbach.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *